home » blog » Belastingaangifte » Betaalt de belastingdienst ook je bril of lenzen?

Betaalt de belastingdienst ook je bril of lenzen?

Het jaar 2008 is het laatste jaar om nog te profiteren bij aanschaf van een bril of lenzen van de ‘aftrek buitengewone uitgaven’. In 2009 verdwijnt de aftrekpost voor brillen en lenzen. Het is zeker de moeite waard om te berekenen of de aanschaf dit jaar nog voordeel oplevert. Dit kan, afhankelijk van je inkomen en persoonlijke situatie behoorlijk oplopen.

Want, wist je dat de uitgaven voor een nieuwe bril of contactlenzen fiscaal aftrekbaar zijn in je belastingaangifte? En afhankelijk van je inkomen kan dat bedrag zelfs oplopen tot honderden euro’s. Sterker nog: het is zelfs mogelijk om geld te verdienen met de aanschaf van een nieuwe bril of lenzen.

Hoe zijn de belastingregels over 2008?

Brillen (glazen en montuur), contactlenzen en contactlenzen vloeistof worden door de Belastingdienst aangemerkt als hulpmiddel en gelden als buitengewone uitgaven, waardoor deze fiscaal aftrekbaar aftrekbaar zijn. Hierbij moet opgemerkt worden dat alleen het niet door uw zorgverzekeraar vergoede deel van de aanschaf aftrekbaar is.

Ziektekosten zijn als buitengewone uitgaven in je belastingaangifte fiscaal aftrekbaar, als deze boven een bepaalde drempel uitkomen. In 2008 bedraagt de drempel 1,65% van het verzamelinkomen. De drempel bedraagt tenminste € 115,-.

Heb je een belastbaar inkomen van maximaal € 31.589,-?
Dan mag bij het bedrag dat voor een bril, lenzen of vloeistoffen mag worden afgetrokken 113% extra worden opgeteld. In totaal mag dan 213% worden afgetrokken.


Ben je jonger dan 65 jaar en ontvang je geen aftrek voor arbeidsongeschiktheid?

Dan mag je € 821,- extra aftrekken, wanneer je voor meer dan € 325,- aan uw bril, lenzen of vloeistoffen hebt besteed. Dit geldt ook bij een inkomen vanaf € 31.589,-.

Ben je jonger dan 65 jaar en ontvangt je wel aftrek voor arbeidsongeschiktheid?
Dan heb je in ieder geval recht op extra belastingaftrek van € 821,-.

Ben je 65 jaar of ouder?
Dan heb je in ieder geval recht op extra belasting aftrek van € 821,-.

Om het maximale te halen uit je belastingaangifte kun je hulp bij belastingaangifte inschakelen.

Meer informatie over de nieuwe ziektekosten aftrek 2009? Ontvang geheel vrijblijvend uitgebreide informatie met tips en aftrekmogelijkheden.Heeft u moeite met het invullen van uw voorlopige teruggaaf? Wij kunnen u daarbij helpen.Zie ook:

Belastingaangifteservice.nl | 14 november 2010Vragen? Bel gerust met ons callcenter op 088-1201400
Vragen? Bel gerust met ons callcenter op 088-1201400