Minister Henk Kamp van Sociale Zaken gaat, mede op verzoek van de Tweede Kamer, onderzoeken hoe de elf verschillende regelingen voor kinderen – zoals kinderbijslag en kinderopvangtoeslag – samenhangen, overlappen dan wel tegenstrijdig zijn.
Met de herschikking van ministeries bij de start van het kabinet-Rutte zijn al deze regelingen voor het eerst bij één ministerie ondergebracht.
Dit was een van de weinige toezeggingen die Kamp maandag wilde doen tijdens een overleg met de Kamer over de aanpassing van de wet voor de kinderopvang. Het kabinet-Rutte wil in 2015 euro 1 mrd minder aan kinderopvangtoeslag uitgeven dan het geval was geweest als er niet wordt ingegrepen.
Moties
Er waren maar liefst drie moties die telkens in net iets andere termen vroegen om een rationalisering van de elf kindregelingen. Waar de kinderopvang bijvoorbeeld is bedoeld om zo veel mogelijk mensen aan het arbeidsproces te laten deelnemen, zou van de kinderbijslag het tegenovergestelde effect kunnen uitgaan.
SGP’er Elbert Dijkgraaf stelde voor om alle regelingen onder te brengen in die van het ‘kindgebonden budget’. Fatma Koser Kaya van D66 rekende voor dat alleen door een geïntegreerde uitvoering van de kinderopvang en de kinderbijslag er al euro 18 mln aan efficiencywinst te boeken zou zijn.
‘Weinig winst te behalen’
Kamp wil in mei bij de Voorjaarsnota (de eerste schets van de begroting van 2012) of anders uiterlijk bij de begrotingsonderhandelingen in augustus uitgezocht hebben wat er te winnen valt bij een betere afstemming van al deze regelingen. ‘Maar ik heb niet het idee dat daar heel makkelijk iets uitkomt. Ik zie het niet als laaghangend fruit’, zei de minister desgevraagd na afloop van het overleg. ‘Die regelingen dienen allemaal een specifiek belang, ze werken elkaar niet echt tegen.’
Voor 2012 heeft het kabinet-Balkenende 4 al een bezuiniging van euro 200 mln ingeboekt op de kinderopvang. Kamp moet dat in de drie jaar daarna opvoeren tot euro 1 mrd per jaar, waarna er in 2015 nog altijd euro 2,5 mrd aan wordt uitgegeven. Omdat de overheid zich terugtrekt, stijgt het aandeel van de werkgevers in dit bedrag van 23% naar 30%. De bijdrage van ouders gaat van 22% nu naar 33% in 2015. Kamp wil er alles aan doen om de reeks tegenvallers bij de kinderopvang – dit jaar rond de euro 340 mln – te beperken.
bron